4.5/5 - (2 امتیاز)

فهرست مطالب

شاتکریت چیست

به بتنی که با سرعت بسیار زیاد بر روی سطوح مختلف پاشیده می شود، شاتکریت می گویند. تراکم هوا در سرعت پاشیدن این بتن تاثیرگذار است.

اصلی ترین تفاوت بتن شاتکریت و بتن های معمولی در نحوه پاشیدن و همچنین ساختار بتن می باشد. این نوع از بتن ها دارای اجزای متفاوت تری نسبت به نسخه های معمولی هستند. لازم به ذکر است که در بتن شاتکریت از سیمان به همراه آب و سنگدانه های گوناگون با افزودنی های مختلف استفاده می شود. ترکیب به دست آمده موجب تولید ماده ای جدید با کاربردهای بیشتر نسبت به بتن های معمولی شده است.

شاتکریت ضمن این که یک شیوه اجرای جدید به شمار می رود، دارای ترکیبات متفاوت تری نیز می باشد. همچنین بتن شاتکریت دارای انواع گوناگونی می باشد. شناسایی انواع شاتکریت در اجرای هرچه بهتر این بتن موثر خواهد بود.

شاتکریت چیست

شاتکریت

تجهیزات و دستگاه های مختلفی در پروژه های ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرند که وجود آن ها برای اجرای هرچه بهتر مراحل گوناگون ساخت و ساز، موضوعی مهم تلقی می شود. یکی از این دستگاه ها، دستگاه شاتکریت می باشد. این دستگاه در مرحله بتن ریزی مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال تفاوت هایی در بین بتن شاتکریت و سایر بتن های معمولی وجود دارد. همچنین نحوه ریختن این بتن متفاوت است.

در سال های گذشته استفاده از بتن شاتکریت برای اجرای هرچه بهتر مرحله بتن ریزی پروژه های ساخت و ساز، تبدیل به موضوعی مهم شده است. در همین راستا نیاز است تا افرادی که با این حوزه سر و کار دارند، آشنایی کامل را با این دستگاه داشته باشند. در ادامه با مسائل بیشتری در زمینه شاتکریت بتن آشنا خواهیم شد.

انواع شاتکریت

شناخت انواع بتن شاتکریت به عنوان دومین مسئله ای به شمار می رود که باید از سوی فعالان این حوزه مورد بررسی قرار بگیرد. به صورت کلی، انواع شاتکریت ها بر اساس نحوه اجرا تقسیم بندی می شوند.

  • شاتکریت خشک پاش
  • شاتکریت تر پاش

لازم به ذکر است که هر دو روش از ویژگی های خاص خود را دارا می باشند، در همین راستا امکان استفاده از هر دو روش برای پروژه های گوناگون وجود ندارد. در ادامه با انواع شاتکریت بیشتر آشنا خواهیم شد و اطلاعاتی را در این زمینه به دست خواهیم آورد.

شاتکریت خشک پاش

یکی از انواع شیوه های اجراشاتکریت، شاتکریت خشک پاش می باشد. در روش خشک پاش آب موردنیاز در هنگام خروج بتن، به آن ها افزوده می شود. بسیاری از افراد فعال این حوزه معتقد هستند که شاتکریت خشک پاش نمی تواند گزینه مناسبی برای استفاده در پروژه های سنگین باشد. در واقع کاربرد بتن شاتکریت خشک پاش محدود به ساخت و ساز های کم حجم می شود.

امور تعمیراتی و روکش کردن از جمله کارهایی است که می توان به وسیله شاتکریت خشک پاش به انجام آن ها پرداخت. همچنین باید بدانید که اجرای شاتکریت در شیوه خشک پاش، باعث کاهش مقاومت مکانیکی بتن می‌ شود.

این روش برای ایجاد لایه های کمتر از 10 سانتی متر مورد استفاده قرار می گیرد، در این روش نیازی به قالب بندی نیست و همین مسئله موجب تسریع بتن ریزی خواهد شد. همچنین مصرف آب در این روش به کمترین میزان خود خواهد رسید و در نتیجه مقاومت فشاری افزایش خواهد یافت.

بتن پاشی بر روی دیوار با شاتکریت

شاتکریت تر پاش

یکی دیگر از شیوه های اجرا بتن شاتکریت، روش شاتکریت تر پاش است. در این روش دیگر نیازی به افزودن آب در هنگام خروج مواد از لوله ها نیست.

در روش تر پاش، بتن به صورت آماده وارد دستگاه شده و از طریق لوله های مخصوص فرآیند پاشیدن بتن آغاز می گردد. لازم است که بدانید، اکثریت پروژه هایی که نیاز به بتن با مقاومت فشاری بالا دارند، به استفاده از شاتکریت تر پاش می پردازند.

شاتکریت ترپاش در پروژه هایی که نیاز به ساخت سقف با ضخامت 20 سانتی متر و دیوار با ضخامت 50 سانتی متر دارند، به کار گرفته می شود. در اجرای بتن شاتکریت ترپاش، میزان چسبندگی میان بتن و میلگرد بسیار بیشتر خواهد شد. همچنین مقاومت این شاتکریت در مقایسه با شاتکریت خشک بیشتر بوده و به همین دلیل امکان استفاده از آن در ساخت پایه پل ها و لاینینگ تونل ها وجود دارد.  لازم به ذکر است که امکان اجرای سازه های نامنظم از طریق این روش وجود دارد.

بتن پاش

مزایا شاتکریت

یکی از مسائل بسیار مهم در رابطه با شاتکریت، مزایای آن می باشد. مزایای شاتکریت بتن موجب شده تا این شیوه اجرا در مقایسه با بسیاری از روش های بتن ریزی برتر باشد. در ادامه با برخی از اصلی ترین مزایای اجرای  آشنا خواهیم شد.

  • امکان اجرای سریع مرحله بتن ریزی
  • انعطاف پذیری بسیار زیاد
  • مقرون به صرفه بودن در مقایسه با سایر روش ها
  • امکان نظارت بهتر برای بررسی میزان مخلوط شدن آب و سیمان
  • امکان اجرای پروژه های ساخت و ساز و عمرانی
  • قابلیت پرتاب بتن با سرعت بالا به صورت سراسری
  • امکان اجرا با ضخامت های گوناگون
بتن شاتکریت

کاربرد شاتکریت

یکی از اصلی ترین مسائلی که باعث شده تا شاتکریت در مقایسه با سایر روش های بتن ریزی بهتر دیده شود، کاربرد های این روش است. کاربردهای شاتکریت زمانی برای افراد مختلف جذاب تر خواهند شد که امکان اجرای تمامی آن ها در کمترین زمان وجود داشته باشد. در ادامه با برخی از اصلی ترین کاربردهای شاتکریت بتن آشنا می شویم.

  • تعمیر و ترمیم پل و ساختمان از جمله اصلی ترین کاربرد شاتکریت به شمار می رود. هر گونه ترک، ریزش و مسائلی از این قبیل به وسیله بتن شاتکریت رفع می گردد.
  • تونل ها و سازه های زیرزمینی از جمله دیگر مواردی هستند که می توان ازشاتکریت برای آن ها استفاده نمود.
  • رفع نشتی و مشکلات دیوارهای حائل و سد از دیگر کاربردهای شاتکریت بوده که در پروژه های عمرانی حائز اهمیت است.
  • خاکریز ها به عنوان دیگر کاربرد فوق العاده این بتن به شمار می روند.
شاتکریت بتن

چرا باید از شاتکریت استفاده کنیم؟

  • افزایش چشمگیر سرعت اجرا: دستگاه شاتکریت به دلیل سرعت بالای اجرا برای پروژه هایی با زمان محدود بسیار مناسب هست.
  • عدم نیاز به قالب بندی: در اکثر موقع به دلیل عدم نیاز به قالب بندی به هنگام استفاده از دستگاه شاتکریت، هزینه های اجرای پروژه را به شدت کاهش میدهد.
  • ایجاد چسبندگی بالا: در هنگام استفاده از شاتکریت، ذرات بتن با سرعت زیاد به سطح برخورد کرده و چسبندگی بالایی ایجاد میکند.
  • مقاومت زیاد: لایه های ایجاد شده توسط شاتکریت دارای مقاومت فشاری و کشش بالایی می باشد.
  • انعطاف پذیری در شکل دهی: با استفاده از شاتکریت میتوان سطوح با اشکال پیچیده و نامنظم را ایجاد کرد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *