خشک کن جذبی یا دیسکانت، که دو مخزن برجی شکل دارد که درآنها مواد جذب کنندهی رطوبت (آلومینا اکتیو یا سیلیکا ژل) موجود است، چنین موادی سطوحی با تخلخل زیاد دارند که رطوبت های موجود، در این حفرههای میکرونی ناگزیر به دام خواهند افتاد و جذب میشود.
مشخصات فنی درایر جذبی
بهتراست بگوییم که همیشه یکی از دو برج های درایر جذبی، در مدار فعال هستند و عمل جذب تا هنگامی ادامه میابد که مواد جذب کنندهی رطوبت بطور کامل اشباع گردند، بعد از آن برج به فاز ریکاوری و احیاء وارد میشود و برج دومی فعال میگردد و چنین روندی به حالت دائمی انجام میگیرد.
درایر جذبی چیست
کارآیی درایرهای جذبی اغلب در فضاهایی میباشد که دمای هوا در آنها حدوداً -40 درجهی سانتیگراد کاسته میشود و مسلماً این نوع درایرهای تبریدی در چنین اماکنی، کارآیی خودشان را از دست میدهند. محدودهی کاری درایرهای جذبی در نقطههای شبنم 3 + درجه تا -70 سانتیگراد میباشد و از حیث کارایی، هوای خارج شده از درایرهای جذبی 35 برابر از هوای خروجی درایر تبریدی خشک تراست.
از مزیت های دیگر درایرهای جذبی، هزینه تعمیر و نگهداری ناچیز در آنها میباشد و به بیان دیگر Maintenance Free هستند.
چنانچه گفته میشود نقطهی شبنم 3 درجه باشد یعنی تا وقتیکه دمای هوای فشرده شده به 3 درجهی سانتیگراد نرسد نقطه شبنم تشکیل نمیشود و در چنین دمایی رطوبت هوا جهت تامین هوای جک های پنوماتیکی متناسب است.
درایرهای جذبی (ABSORBTION DRYER) قادرند در دماهای منفی صفر کار کنند و بطور عمومی از دو برجی که محتوای سیلیکاژل یا آلومینا اکتیو میباشند تشکیل شده که یکی از برج ها در حالت جذب و آن دیگری در حال احیا هستند و چنین مجموعهای توسط یک تابلوی برق، کنترل میشود.
درایر جذبی مناسب چه نوع آب و هوایی میباشد؟
درایرهای جذبی معمولاً در شرایطی که دمای هوا به پایینتر از -40 درجه برسد استفاده میشود و دلیلش این میباشد که در چنین دمایی دیگر درایرهای تبریدی کارآیی ندارند و جایگزین آنها میتواند درایر جذبی باشد.
شرایط نگهداری و سرویس درایرهای جذبی
مواد جذب کننده رطوبتی که در برجهای درایر موجود است به شکل سالانه و در شرایطی خاص بایستی تعویض شوند. در درایرهای جذبی بعد از مدتی که سیستم کار مینماید امکان گرفتگی و یا پایین رفتن کارآیی شیرآلات وجود داشته و به علت گرانی مواد جاذب رطوبتی موجود در مخازن درایرها، نیاز میباشد که شیرآلات به شکل مداوم کنترل شوند.
مواد جاذب رطوبتی که از جنس مواد سیلیکاژل با رنگ های شیشهای و یا از مواد آلومینا اکتیو با رنگ های سفید به شکل شبیه نقل هستند و از تغییر رنگ چنین موادی میتوان به زمان مورد نیاز برای تعویضشان پی برد، به صورتی که چنانچه رنگ مواد جاذبی از رنگ سفید به زرد یا قهوهای تیره تغییر یافت زمان مناسب تعویض مواد را نشان میدهد.
درایرهای جذبی چه مزیت هایی نسبت به درایرهای تبریدی دارد؟
از آنجایی که میدانید جهت تولید هوای فشردهی خشک و بدون هیچ رطوبتی، از درایرهای دیسکانت یا جذبی و یا درایرهای تبریدی استفاده میشود.
چنانچه دمای محیط اطراف دائم بالای صفر باشد میتوان از درایرهای دیسکانت یا درایرهای تبریدی استفاده کرد اما اگر محیط مدنظر دمای زیر صفر داشته باشد و یا اینکه نقطهی شبنم در آن شرایط ویژه، زیر صفر باشد لزوماً از خشک کن های جذبی استفاده میشود.
در هنگام استفاده از درایرهای تبریدی نقطهی شبنم 3 درجهی سانتیگراد است و در فشار 7 بار در چنین وضعیتی میزان رطوبت موجود در هوا 0.7 گرم در متر مکعب میباشد. این در حالی میباشد که در هنگام استفاده از درایرهای جذبی نقطهی شنبم حدوداً 40 – سانتیگراد است و در فشارات 7 بار در این وضعیت میزان رطوبت موجود که در هوا 20.0 گرم در متر مکعب میباشد.
با چنین تعاریفی میتوان چنین نتیجه گیری نمود که درایرهای تبریدی هوا را بطور تقریبی خشک مینماید در صورتیکه در درایرهای دیسکانت نسبت خشک نمودن هوا خیلی بیشتر است (تقریبا 35 برابر درایر تبریدی). لازم است بگوییم که هم درایرهای جذبی و هم درایرهای تبریدی نیاز به نصب کردن میکروفیلتر و یا تلههای آبگیر داشتهاند.
قطعات تشکیل دهنده درایر جذبی
خشک کن های دیسکانت علاوه بر برج هایی که حاوی مواد جاذب رطوبتی، قطعات و تجهیزات بخصوصی دارند که به شرح زیر میباشند:
- شاسی CHISSIS
- صدا خفه کن MUFFLER
- شیر برقی SOLENOID VALVE
- پانل کنترل CONTROL PANEL
- سیستم کنترل انعطاف پذیر LOGIC CONTROL
- نمایانگر نقطه شبنم DEW POINT MONITOR
- مخزن حاوی مواد جاذب رطوبت MAIN RECEIVER
- نمایشگر شیشهای SIGHT GLASS
- شیر اطمینان SAFETY VALVE
- قلابهای مخصوص حمل و نقل HOOK
- شیر دستی BALL VALVE
- شیر یکطرفه CHEK VALVE
- شیر برقی ورودی احیاء PORGE METERING VALVE
هر کدام از برج های درایرهای جذبی در چه بازهی زمانی عمل می کنند؟
برای اینکه برج های درایرهای جذبی به شکل زمان بندی های منظمی در زیر بار قرار بگیرند نیاز میباشد که از یک عدد تایمری که حافظه دار باشد، استفاده شود تا در زمان های قطع و وصلی برق، احیاناً این زمان از سر گرفته نگردد. تایمر درایرهای جذبی از نوع باطری دار میباشند که با صفحهی نمایشگر هستند و میتوان در آنها تایم زیر بار بودن هر کدام از برجها را مابین 5 تا 20 دقیقه تنظیم کرد.
درایرهای رایج در صنعت هوای فشرده به دو گروه تقسیم بندی می شوند:
- درایر دیسکانت بدون هیتر یا هیتلس HEATLESS PURG TYPE
- درایر دیسکانت هیتر دار BLOWER REACTIVATED TYPE
که سادهترین انواع درایرهای جذبی موجود در صنایع، درایرهای جذبی بدون هیتر هستند، در این نوع تنها هوای فشرده خشک از لابهلای مواد جاذب رطوبتی گذر عبود مینماید. در آن هنگامی که سیستم شروع به کار نماید، مخزن شماره 1 در مدار قرار خواهد گرفت و عملیات جذبی رطوبت را انجام خواهد داد و هنگامی که مواد جاذب داخل مخزن شماره 1 به مرز اشباع برسد از مدار خارج میشود و به مرحله ریکاوری وارد میگردد و مخزن شماره 2 به مدار وارد میشود. میزان تصفیه هوا در این درایرها 12 تا 15 درصد از هوایی میباشد که به درایر وارد میگردد و اغلب از این مدل ها در ظرفیتهای پایینتر از 30000 لیتر بر دقیقه استفاده میشود.
درایر دیسکانت مجهز به هیتر (بلوئردار)
جهت احیاء سریعتر مواد جذب کننده رطوبتی در این نوع از درایرها از یک عدد هیتر و یا فن های خارجی بهره میبرند. مثل نوع معمولی برج شماره 1 که عمل جداسازی رطوبت را انجام میدهد و برج شماره 2 توسط فن و هیتر دما افزایش میابد و رطوبت دراین برجها، از مواد جاذب جدا گشته و بوسیله تزریق بخشی از هوای خشک تولید شده در خطوط purg، رطوبت به شکل کاملی از سیستم ها خارج میشود و این رویه به همین حالت برای برج شماره 1 انجام میگیرد. میزان purg air دراین مدل 1 تا 2 درصد از هوای وارد شده به درایرها است و معمولاً جهت ظرفیت های بیشتر از 30000 لیتر بر دقیقه بکار میرود. از آن جایی که از هیتر و فن در این درایرها بکار میرود، مخارج اولیه و مخارج دوران نگهداری بیشتری به نسبت مدل های دیگر دارا میباشد.
مزایای درایرهای جذبی
- رطوبت زدایی و ایجاد هوای کاملا خشک رطوبت کمتر از003/ (PPM 0)
- مجهز به سیستم کنترلر، نمایشگر و شیرهای برقی
- مواد جاذب با کیفیت و بهترین برندهای موجود در بازار و افزایش طول آن توسط سیستم ریکاوری مناسب
- مخازن حاوی مواد جاذب مطابق با استاندارد ASME و API
- در مدل های هیتردار، وجود هیتر با راندمانی بالا و مصرف انرژی کم
توصیه میشود چنانچه قصد خرید درایر داشته باشید از راهنماییهای مهندسین و مشاوران شرکت بادرو کمپرسور بهرهمند گردید.
دیگر محصولات شرکت بادرو
سندبلاست
سندبلاست روی سطوح مختلفی از جمله شیشه، فلز، سنگ، چوب، دندان، بتن و… مورد استفاده قرار میگیرد. سندبلاست روی سطوح مختلف، کاربردهای متفاوتی دارد که در ادامه این کاربردها را مورد نقد و بررسی قرار میدهیم.
پیکور بادی برای تخریب انواع سنگ، بتن و آسفالت کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. از بهترین آنها می توان از چکش های بادی توکو ژاپن و چکشهای بادی تبریز نام برد. بالا بودن کیفیت ابزار، راندمان کاری بالا و فورج بودن از مزیت های این نوع ابزار ها میباشد.
کمپرسور اسکرو
کمپرسور اسکرو روغن پاشش oil inject ساخت کمپانی RotorComp آلمان بوده که با یک الکتروموتور ساخت موتوژن تبریز یا جمکو مونتاژ میشود. رادیاتور کمپرسور از نوع آلومینیومی و تابلو برق هیوندا کره میباشد که بصورت انتقال تسمهای و یا سفارش کوپل مستقیم میباشند.
کمپرسور پیستونی
کمپرسور پیستونی در دو شکل ایستاده و یا خوابیده طراحی میگردد که نوع ایستاده فضای کمتری را اشغال مینماید. در ظرفیت های بزرگتر از ۵۰۰ لیتری همه دستگاهها دارای تابلو برق میباشند. از موارد مهم در انتخاب کمپرسور پیستونی ظرفیت و فشارکاری میباشد که جدول فنی به شرح زیر میباشد.
آنلودر کمپرسور
در دستگاه های کمپرسور اسکرو، کنترل نمودن فشار هوا به وسیلهی رگلاتور یا آنلودر کمپرسور انجام میپذیرد که کار باز و بسته شدن به وسیلهی شیرهای برقی که به آنلودر متصل میباشد، انجام میگیرد که البته در شرایط عادی بسته است و در زمان جریان باز میگردد تا عمل مکش هوا بوسیلهی ایرند انجام گیرد و بعد فشرده سازی انجام میگیرد.
پیکور برقی
بتنکن و پیکور برقی دستگاههایی میباشند که جهت تخریب سنگ، بتن وآسفالت کاربرد دارد و جهت طبقهبندی راحتترنسبت به حجم و توانش، میتوانیم آنها را گروهبندی نماییم و از کوچکترین نوع چنین ابزارهایی که دریل بتنکن میباشد تا رده متوسطش که به اسم چکش های تخریبی معروف میباشند و بزرگترین آنها که پیکور نام دارد دسته بندی مینماییم.
درایر
آسانترین و بهترین راه در جدا کردن آب از هوای فشرده، که هزینهای کم را در بر گیرد، نصب و راه اندازی درایر است. با انجام این کار میتوانید از مواردی همچون رطوبت و زنگ زدگی سیستم لوله کشی و تجهیزات بادی جلوگیری کنید. نکته جالب آن است که ساختار درایر، بسیار به یخچال شباهت دارد و به گونه ای موجب خنک شدن آن میگردد.
کمپرسور باد
کمپرسور باد با نامهای متفاوت پمپ هوا، پمپ باد و کمپرسور هوا نیز شناخته میشود. اساس کمپرسور هوا، تولید هوا با فشار بالا است که همه فرآیندها در مخزن کمپرسور صورت میگیرد. استفاده کردن از کمپرسور باد نامناسب، باعث ایجاد مشکلات زیادی برای شما میشود که میتوان به فشار زیاد به موتور، هدر رفتن انرژی و فرسودگی بخشهای مکانیکی موتور اشاره کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.