شاتکریت دستی چیست؟
بکارگیری بتن یا ملات برای فشار هوا، با سرعت زیادروی سطوح خاص شاتکریت میباشد. انواع اصلی شاتکریت شامل شاتکریتهای خشک و شاتکریتهای مرطوب میباشد. در دستگاه های شاتکریت با مخلوط خشک، ماسه، سیمان خشک، شن و بکار بردن آب به مقدار کافی جهت کم کردن میزان گرد وغبار پیش از مخلوط نمودن.
بعد از این مرحله، مخلوط توسط یک لولهای به نازل هوای فشردهی تحت فشارات انتقال میابد. در قسمت نازل ها، آب به میزان کافی به جریان متحرک اضافه میگردد تا اینکه سیمان به حالت هیدراته درآید. برای مخلوط شاتکریت مرطوب، اول بایستی سیمان، شن و ماسه و آب را با روش های معمول و نرمال مخلوط نمایید وبعد از آن مخلوط بدست آمده، به یک نازلی پمپ میگرددکه در این زمان بتن شاتکریت مرطوب با فشارات هوا روی سطوح مدنظر به حرکت در میآورد. از معایب شاتکریتهای مخلوط نوع خشک را میتوان تولید گرد و غبارات به میزان زیاد و همچنین تلف شدن آب را اشاره نمود.
مسائل و مشکلاتی مثل انقباض و یا ترک خوردگی سطوح در اثر وجود آب زیادی برای مخلوط های شاتکریت مرطوب وجود دارد. از سال های 1960 یکسری روندهای پیشرفتی در گسترش مقدار افزودنیهای بتنی که کم کنندهی میزان آب و تجهیزات پمپاژ بتنی و تسهیل کنندههای پمپاژ، مسائل را تا حدودی چشمگیر کاسته است و امروزه مخلوط های شاتکریت به میزان بیشتری در بخش تعمیرات سازهای بکار رفته است.
مواد گوناگونی جهت شاتکریت ها موجود میباشد که میتوان آنها را به سهولت باهم مخلوط نمود و بدون هیچ مشکلی جهت انواع مختلف کارآیی دارند. در اکثر پروژههای اجرایی و عملی، تعمیر با قالب بندی شاتکریت لازم نمیباشد. از شاتکریت ها جهت ترمیم دیوارها و کف، کانالها، سطح سدها، تونل و دیوارههایش و پلهای اصلی و یا دیوارههای سنگی طبیعی و یا شیبهای فرسوده و همچنین تقویت سازههای بتنی و بالا رفتن ضخامت کار مورد استفاده قرار میگیرد. چنانچه از تجهیزات و مواد و همچنین روش های صحیح استفاده شود، تعمیرات شاتکریتهای دستی میتوانند با سرعت بالا و با هزینههای کمتر و مقرون به صرفهتر انجام گیرند.
هشدارهای توصیفی در مورد این روشها:
به جز همهی این مزایای مذکور، این روش شاتکریت و مرغوبیت کیفیت کار، متاسفانه در مواردی نیز امکان ضعف کار وجود دارد که این امر سبب مردد شدن سازندگان آنها شده است. مثل مابقی ساخت وسازها، موجود نبودن روشهای متناسب موجب شده که کار رضایت بخش نباشد. اینجا در مورد شاتکریت هم این امر صدق نموده و در برخی موارد شدیدتر اتفاق میوفتد و احتیاج به حذف و یا تعویض پیدا میکند.
ایرادات روش شاتکریت:
این عیوب به 4 دسته تقسیم میگردند:
- لایه بندی در سطوح و اتصالات در جاهایی که کاربرد لایه به لایه مدنظر است
- پر نشدن مصالح بطور کامل در پشت آرماتور
- نامرغوب بودن مواد و یا تعویض اقلامی که ریخته شدهاند
- معیوب بودن و اختلال در بخش اتصال به بستر گیرنده
هر یک از این ایرادات در پروژههای تعمیری و نوسازی اتفاق افتاده است. احتمالا عمدهترین تفاوت شاتکریت نسبت به سایر روش های تعمیرات استاندارد همین است که چنانچه امکان بهکارگیری نیروهای مجرب نباشد بایستی از دیگر روش ها استفاده کرد. چگونگی کیفیت شاتکریت، میتواند ارتباط نزدیکی با تجربه شخصی و مهارت کاربری که با نازل کار می کند، خواهد داشت.
دستگاه شاتکریت چیست؟
دستگاه شاتکریت که بنام دستگاه بتن پاش هم معروف شده است، جهت پاشیدن بتن یا ملات توسط سیستم های پیستونی بر روی سطوح گوناگون کاربرد دارد. در شاتکریت فشارات بالای پاشش و سرعت، موجب ایجاد لایه متراکم بر روی سطوح مدنظر میگردد. اساسیترین کارآیی شاتکریت ها، اجرای کارهای بتنی همانند ساخت مخازن بتنی، احداث کردن سازههای بتنی و دیوارهایی که نقش حائل دارند و همینطور تعمیرات، بهینه سازی و مرمت سازههای جنس بتنی میباشد. انتخاب روش های شاتکریت به عواملی گوناگون مثل وسعت کار، دسترسی داشتن به مواد و وسایل، مقدار بازگشت مواد (پرت کار)، میزان مقاومت فشاری بتن، مواد افزودنی، مخارج و غیره وابسته است.
انواع بتنپاش عبارت هستند از:
- دستگاه های شاتکریت تر پاش یا بتن پاش تر یا WMS
- دستگاه های شاتکریت خشک پاش یا بتن پاش خشک یا DMS
- دستگاه های ملات پاش یا سیمان پاش
- ماردونی
- پیستونی
- دستگاه های گچ پاش
- مشخصات فنی دستگاه بتن پاش
بتنپاشی یا شاتکریت بتنی و یا (پنو کریت) با اسم های جت کریت، بلاست گریت، گان گریت و جت کریت هم معروفند. شاتکریت ها نوعی بتن مرکب تولید شده از سیمان، ماسه و خورده سنگ با دانهبندی متناسب میباشد که بوسیله شیلنگ های لاستیکی توسط فشارات هوا و در اثر سرعت بالا به شکل دینامیکی فشرده شدهاند تا لایهای باربر و خودنگهدار ایجاد شود. همینطور به فردی که عمل شاتکریت را انجام می دهد نازل من گفته میشود.
از عمدهترین ویژگی های بتن شاتکریت به موارد زیر میتوان اشاره کرد
- طرح اختلاط یا (نسبت آب به نسبت سیمان)
- مخلوط شاتکریت خشک مابین 0/3 تا 0/5
- مخلوط شاتکریت تر مابین 0/4 تا 0/55
- میزان حداکثر اندازه سنگدانه در بتن های شاتکریت: 20 میلیمتر
- افزایش میزان تراکم و نتیجتاً افزایش وزن بخصوص بتن شاتکریت (2230 تا 2290 کیلوگرم بر مترمربع)
- افزودن دوده سلیس جهت کاهش پرت کار یا (هدر رفت مصالح)
- انواع شاتکریت
- دستگاه بتن پاش دارای انواع گوناگونی است که در زیر با مشخصات فنی و کارآیی های هر کدام آشنا شوید
- دستگاه شاتکریت تر یا (بتن پاش تر)
دستگاه های شاتکریت تر جهت پروژههایی که مقاومت فشار بتنی بالایی دارند، برای روکش کردن پایههای پل بکار میرود و قدرت شاتکریت دیوارهای بتنی تا ضخامت 50 سانتیمتری و سقف های بتنی تا ضخامت 20 سانتیمتری را معمولاً شامل میشوند.
در چنین روشی بتن آماده همراه با مواد افزودنی که مورد احتیاج است به دستگاه ملات پاش انتقال میابد. دستگاه های شاتکریت توسط فشارات هوای کمپرسور، ملات را بوسیله شیلنگ انتقال میدهند. اپراتور با کنترل نازلها، عملیات شاتکریت را به انجام میرساند.
متعلقات لازم جهت کار با دستگاه های شاتکریت تر پاش
- شیلنگ مواد 1/5 یا 2/5 اینچ
- بست های 4 اینچ
- کوپلینگ 2/5اینچ
- سرنازل 1/5 یا 2/5 اینچ
- نازل های فلزی
- پمپ های روغنکاری
- شلنگ هوا
- اتصالات شلنگ هوا
- کمپرسور هوا ساز
مزایای دستگاه های شاتکریت تر
- ایجاد چسبندگی مطلوب مابین میلگرد و بتن
- مناسب آب بندی سطوح
- کاهش میزان نفوذپذیری در بتن
- دستگاههای شاتکریت خشک پاش یا(بتن پاش خشک)
از آنجایی که جهت تولید بتن در دستگاه های شاتکریت خشک مصالح سنگی دانه درشت وجود ندارد، مقاومت مکانیکی بتن کم است و بیشتر جهت ساخت روکش با ضخامت های پایین از 10 سانتیمتری در پروژههای تعمیرات متناسب میباشد. میزان کیفیت شاتکریت خشک به موارد متعددی مثل مهارت اپراتور، میزان سرعت نازل ها، کنترل آب و تکنیک پاشیدن وابسته است.
اگر در مورد شاتکریت و خرید آن هرگونه سوالی داشته باشید، میتوانید از راهنمایی و مشاوره کارشناسان شرکت بادرو کمپرسور بهره بگیرید.
دیگر محصولات شرکت بادرو
سندبلاست
سندبلاست روی سطوح مختلفی از جمله شیشه، فلز، سنگ، چوب، دندان، بتن و… مورد استفاده قرار میگیرد. سندبلاست روی سطوح مختلف، کاربردهای متفاوتی دارد که در ادامه این کاربردها را مورد نقد و بررسی قرار میدهیم.
پیکور بادی برای تخریب انواع سنگ، بتن و آسفالت کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. از بهترین آنها می توان از چکش های بادی توکو ژاپن و چکشهای بادی تبریز نام برد. بالا بودن کیفیت ابزار، راندمان کاری بالا و فورج بودن از مزیت های این نوع ابزار ها میباشد.
کمپرسور اسکرو
کمپرسور اسکرو روغن پاشش oil inject ساخت کمپانی RotorComp آلمان بوده که با یک الکتروموتور ساخت موتوژن تبریز یا جمکو مونتاژ میشود. رادیاتور کمپرسور از نوع آلومینیومی و تابلو برق هیوندا کره میباشد که بصورت انتقال تسمهای و یا سفارش کوپل مستقیم میباشند.
کمپرسور پیستونی
کمپرسور پیستونی در دو شکل ایستاده و یا خوابیده طراحی میگردد که نوع ایستاده فضای کمتری را اشغال مینماید. در ظرفیت های بزرگتر از ۵۰۰ لیتری همه دستگاهها دارای تابلو برق میباشند. از موارد مهم در انتخاب کمپرسور پیستونی ظرفیت و فشارکاری میباشد که جدول فنی به شرح زیر میباشد.
آنلودر کمپرسور
در دستگاه های کمپرسور اسکرو، کنترل نمودن فشار هوا به وسیلهی رگلاتور یا آنلودر کمپرسور انجام میپذیرد که کار باز و بسته شدن به وسیلهی شیرهای برقی که به آنلودر متصل میباشد، انجام میگیرد که البته در شرایط عادی بسته است و در زمان جریان باز میگردد تا عمل مکش هوا بوسیلهی ایرند انجام گیرد و بعد فشرده سازی انجام میگیرد.
پیکور برقی
بتنکن و پیکور برقی دستگاههایی میباشند که جهت تخریب سنگ، بتن وآسفالت کاربرد دارد و جهت طبقهبندی راحتترنسبت به حجم و توانش، میتوانیم آنها را گروهبندی نماییم و از کوچکترین نوع چنین ابزارهایی که دریل بتنکن میباشد تا رده متوسطش که به اسم چکش های تخریبی معروف میباشند و بزرگترین آنها که پیکور نام دارد دسته بندی مینماییم.
درایر
آسانترین و بهترین راه در جدا کردن آب از هوای فشرده، که هزینهای کم را در بر گیرد، نصب و راه اندازی درایر است. با انجام این کار میتوانید از مواردی همچون رطوبت و زنگ زدگی سیستم لوله کشی و تجهیزات بادی جلوگیری کنید. نکته جالب آن است که ساختار درایر، بسیار به یخچال شباهت دارد و به گونه ای موجب خنک شدن آن میگردد. شما میتوانید درایر تبریدی را نیز از وبسایت بادرو خریداری نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.