در کل جهان صنعت و تاسیسات فرآیندهای چند گانه آب، گاز و برق همگی به هوای فشرده در تجهیزات خود نیاز دارند و صنایعی که برای چرخه اقتصادی خود به هوای فشرده متکی هستند کم نیستند و درایر تبریدی نیز یکی از چهار نوع خشک کن (درایر) کمپرسور هوای فشرده است و تفاوت اصلی بین هر نوع خشک کن عامل خشک کننده هوای ورودی در داخل دستگاه برای عمل رطوبت گیری می باشد.
درایر تبریدی کمپرسور
درایر، خشک کن یا رطوبت گیر کمپرسور هوای صنعتی، هر سه به یک معنی بوده و همانطور که از اسم آن مشخص است برای گرفتن رطوبت و خشک کردن هوای خروجی از کمپرسور باد، می گردد.
کاربردهای درایر تبریدی در صنعت
- کارخانه های بزرگ صنعتی تولید فلزات
- کارخانه هایی با دستگاه های فلزی (صنایع حساس به رطوبت)
- کارخانه تولید مواد غذایی و دارویی
- سردخانه میوه ومواد غذایی
- مراکز رنگ کاری
- ابزار دقیق و…
انتخاب درایر تبریدی
قسمت مهم در سیستم های هوای فشرده، رطوبت گیرها و یا خشککن هوا هستند. در حالیکه از کمپرسورها جهت تامین نمودن هوا در تجهیزات پنوماتیکی ویا بادی استفاده میگردد، درایرها از هرگونه پوسیدگی و زنگ زدگی در ماشینآلات پیشگیری مینمایند. همچنین در خیلی از صنایع مربوط به رنگ، صنایع شیمیایی، غذایی و غیره رطوبت نبایستی در هوای فشرده بهیچ عنوان وجود داشته باشد.
علل استفاده از درایر (Air Dryer)
همانگونه که از اسم خشک کن پیداست، این دستگاهها با هدف حذف نمودن رطوبت موجود از هوا مورد استفاده میباشد. به این شکل، ماشینآلات، ابزارهای گران قیمت، اتصالات و لولهها از پوسیدگی و خوردگی محافظت میگردند.
دلیل اهمیت درایر تبریدی
از جمله تاثیرات منفی و مخرب راهیابی رطوبت به درون اماکن صنعتی همراه با هوای متراکم (فشرده شده) می توان به مهمترین آنها اشاره نمود:
تولید رسوبات شدید در خط لوله ی هوای فشرده، زنگ زدگی و سایش خطوط لوله هوا و سایر تجهیزات کمپرسورهای هوا، کاهش چشمگیر کیفیت تولیدات کارخانجات، افزایش هزینه نگهداری، خطای محاسبات و تعیین اندازه ها در تجهیزات ابزاردقیق
چگونگی ایجاد آب موجود درسیستم های هوای فشرده
دستگاههای کمپرسور، حجم عظیمی از هوا را میمکند و فشارشان را به میزان 7 برابر فشارهای موجود در هوای محیط میرساند هوای محیط اطراف همیشه مقداری آب به صورت بخار در خودشان دارند. نکتهی حائز اهمیت در این میباشد که هوا قابلیت فشرده شدن داشته اما آب چنین قابلیتی را ندارد. در نظر باشید که کمپرسورتان 7 مترمکعب هوای را مکش نموده و آنرا فشرده میسازد و سپس تبدیل به 1 مترمکعب هوا با فشاری 7 بار مینماید.
به عبارت دیگر میزان آبی که در 7 مترمکعب هوا وجود داشته باشد، الان در 1 مترمکعب هوا وجود خواهد داشت و مقدار آب در مقیاسهای حجم آن زیاد میگردد. هر اندازه که دما بیشتر شود هوا مقدار بیشتری آب را در خود میتواند نگه دارد. با کم شدن دما، به همان اندازه توانایی هوا در نگهداری میزان رطوبت کم میشود و آب از هوا جدا میگردد. هنگامیکه هوا از کمپرسور خارج میگردد تقریبا 20-30 درجه گرمتر از هوای محیط اطراف میشود. با گذشت زمان، هوا داخل مخازن خنک میگردد و بخارهای آبی که در هوا موجود است، به مایع تبدیل گشته و در مخازن جمع میگردد.
چگونگی خشک کردن هوای فشرده
به طور معمول چندین روش برای خشک کردن هوا وجود داشته است:
- با کاهش دما و گرم کردن مجدد هوا: بخارهای آب معمولا در دماهای پایین تبدیل به آب میگردند و آنرا جدا نموده و با گرم نمودن دوبارهی آن، هوا خشک میگردد این فرایند در خشککنهای تبریدی یا یخچالی اتفاق میوفتد.
- با جذب شیمیایی: آبی که در هوا به صورت شیمیایی موجود است در مجاورت مادههای جاذب شیمیایی قرار میگیرند آب در چنین مواد شیمیایی حل میگردد پس از آن هم مواد و آب از دستگاهها خارج میگردند.
- با جذب سطحی: آب به سطح مواد جاذب سطحی که قابلیتاین را دارد که دوباره تجدید شود با هدف دفع نمودن آب این عملیات در درایرها به خوبی اتفاق میوفتد.
خشککن یا رطوبت گیرهای یخچالی یا تبریدی Refrigerant Compressed air Dryer
به طور عمده این درایرها توسط یخچال کوچکی که داخل آنهاست، دمای هوای فشرده شده را تا 3 درجهی سانتیگراد کاهش میدهند. درچنین دمای پایینی، بخار به آب تبدیل گشته و از هوا جدا میگردد. بعد از آن هوا مجدد گرم میگردد تا به دمای معمول محیط اطراف برسد. در چنین حالتی هوا در دمای بیشتر از 3درجه، آبی را در خودش نگه نمیدارد.
درایرهای جذبی Desiccant Air Dryer
درایرهای جذبی یا دسیکانت، از مواد جاذبی استفاده میشود که آب را به خودشان جذب مینمایند. به یک عبارتی دیگر آب به سطح این مواد خواهد چسبید و هر از گاهی یک بار مواد جذبی مجدد احیا میگردند این عملیات به شکل خودکار به وسیلهی درایر صورت میپذیرد. درایرها هوای گرم و خشک را به مادههای جاذب خواهد داد تا آب جدا گردد درایرهای دسیکانت به درجهی پایینتری میتوانند برسند تا منفی 70 درجهی سیلیوس امکان دارد برسد.
انواع درایر تبریدی
- درایر تبریدی چرخشی
- درایر تبریدی غیرچرخشی
خشک کن مبرد غیرچرخشی
در خشک کن یخچال غیرچرخه سواری ، مبرد به طور دائمی درون دستگاه گردش می کند.
این امکان را برای پاسخ سریع به تغییرات چه تراکم رطوبت کم و چه زیاد در هوای ورودیفراهم می کند.
بدین ترتیب محیط کارخانه با موتورهای بخار می تواند کاملاً مطابق با محیط هایی با رطوبت کم، مرطوب شود. جریان مبرد با یک بای پس یا شیر تخلیه تنظیم می گردد.
در بیشتر واحدها، مبرد پس از پایان چرخه فرآیند فشرده سازی توسط مبدل حرارتی متراکم می گردد.
مبردهای CFC مانند R12 و R22 در خشک کن های خنک کننده تبریدی مورد استفاده قرار گرفتند، هرچند به دلیل نگرانی در مورد تأثیر آنها بر محیط امروزه از طیف متفاوتی از مبردهای بدون کلر مانند R134A و R410A استفاده می کنند. این تغییر توسط پروتکل مونترال در عهدنامه بین المللی ضد تخریب لایه ازن که در سال 1989 اجرا شد، ایجاد گردید.
دو مزیت قابل توجه خشک کن مبرد غیرچرخشی، نقطه شبنم ثابت و قابلیت آن برای کار مداوم است.
با این وجود به دلیل این کار مداوم، خشک کن های غیرچرخشی در دوره های کم جریان هوا انرژی بیشتری مصرف می کنند.
خشک کن مبرد چرخشی
خشک کن یا درایر تبریدی چرخشی از ماده مبرد برای خنک سازی توده گلیکول یا آلومینیوم استفاده می کنند که مجرای عبور هوا را احاطه کرده است. سپس هوای فشرده شده توسط یک گرماگیر کنترل شده توسط ترموستات خنک می گردد. برخلاف خشک کن مبرد غیرچرخشی، یک خشک کن چرخشی برای صرفه جویی در انرژی در دوره های کم جریان هوا کار می کند و نقطه شبنم متغیر است.
خشک کن های تبریدی چرخشی نیز هزینه بالایی دارند که دلیل اصلی آن نیز اندازه و وزن آن ها می باشد.
عواقب عدم استفاده از درایر
قطعات و تعمیرات تجهیزات به سبب خوردگی و سایش فلزات به کار رفته در کمپرسور و سایر ماشین الات کارخانجات صنعتی و تولیدی نظیر تجهیزات پنوماتیک مثل اتصالات پنوماتیک، شیرآلات و جک ها …، افزایش شدید هزینه های اضافه برسازمان که به دلیل رطوبت زیاد سیستم هوای متراکم داخل کمپرسور ها به وجود می آید و…
راهنمای خرید درایر تبریدی
- میزان حداکثری فشار
- شدت و ماکزیمم میزان جریان
- درجه حرارت ورودی کمپرسور
- حداکثر درجه حرارت هوای محیط
- ظرفیت و میزان دبی یا ویسکوریته هوای فشرده (حداقل 20% کمتر از ظرفیت درایر)
خشکی و عاری از رطوبت بودن هوای کمپرسور در صنعت مهمترین مورد محافظت و نگهداری از سیستم هوای متراکم و فشرده شده به حساب می آید که مقدار این رطوبت نیز به درجه حرارت وابسته است. به گونه ای که هر چه دما بیشتر مقدار رطوبت نیز بیشتر در هوا بیش تر شده و بالطبع توزیع، انتقال هوا و سایر تجهیزات دچار صدمات جبران ناپذیر می شوند.
اجزای درایر تبریدی
همانطور که در بالا اشاره شد خشک کن تبریدی (رطوبت گیر کمپزسور یا درایر) از جمله محصولات صنعتی مورد نیاز در ساخت و راه اندازی کمپرسور اسکرو و سایر مدل های کمپرسور باد می باشد.
- اویل سپراتوور
- کمپرسور تبریدی
- لو پرشر سوئیچ
- های پرشر سوئیچ
- فن کندانسور
- کندانسور
- مخزن ریسور
- لوله مویی یا شیر انبساط
- شیر برقی
- مسیر ورودی هوا
- اواپراتور
- مبدل درایر تبریدی
- اتودرین تخلیه
- شیر برقی تخلیه
- خروجی هوای درایر
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.