خشک نمودن تبریدی در درایرهای نوع تبریدی عملیاتی میباشد که در آنها، هوای فشرده شده در بخش مبدلهای حرارتی یا (heat exchanger) یک خشککن، سرد میشود و رطوبتی که در هوا موجود است در هوا تقطیر شده و تهنشین میشود.
درایرهای نوع تبریدی در یک عملیات کارآمدی همراه با انرژی و با اختلافات فشار کمی، رطوبت موجود را از هوای فشرده شده تخلیه میگردد. چنین درایرهایی در 2 سری سیکل یا مراحل متفاوت بطور مجزا عمل مینماید. یک سیکل آن که مربوط به خشک نمودن هوای فشردهی مرطوب و سیکل دیگری که مربوط به مورد گاز مبرد میباشد و کار خشک کردن گازهای فشرده را میکند.
به همین خاطر مراحل به ترتیب زیر انجام میگیرد
مرحلهی اول: در بخش مبدلهای حرارتی هوا /هوا (air/air heat exchanger) ، هوای فشردهای که به وسیلهی مبرد خنک شده میباشد، هوای فشرده شدهی تازۀ ورودی را خنک مینماید. 70% رطوبتی که درهوا موجود است را دراین بخش تقطیر مینماید.
مرحله دوم: هوای فشرده شده در بخش مبدلهای حرارتی هوا/مبرد یا (refrigerant/air heat exchanger) جریان میآبد و تا مجاورت نقطهی انجماد خنک میگردد. آب بحالت تهنشین میشود در هر بخش جمعآوری میگردد.
در چنین مسیری نخست دستگاه کمپرسور فشار و دمای مبرد را با شدتی زیاد بالا میبرد و سعی میکند آنرا به بخش کندانسور هدایت نماید. در کندانسورها گاز مبرد به حالت مایع درآمده و حرارتش دفع می شود. سپس مبردها با دمای پایین، از فیلتر مخصوصی عبور مینماید و به محفظۀ انبساطی میرسد.
در همین مرحله فشار و دمای مبرد کم شده و با توانایی جذب کردن حرارت، حرارت گاز فشرده شدهی مرطوب را کم مینماید. مایع مبرد بعد از آن به اپراتور میرود و حرارت را از هوای فشرده شده در مسیرهای مقابل آن جذب مینماید و مایع مبرد با فشار و دمای بیشتر به قسمت محفظهی جدا کنندهی مایع هدایت میگردد. مابین دستگاه کمپرسور و کندانسور ابزاری با اسم شیر بای پس bypass وجود دارد که فشارات خط را بصورت ثابت نگه خواهد داشت. علاوه بر این شیرها مانع از یخزدگی مسیرها در زمانهای افت فشارات میگردد.
در سری سیکل مرتبط با هوای فشرده، هوای فشردهی مرطوب در مرحلهی اولیۀ ورودی به درایر، وارد یك مبدل حرارتی شده و در همین محفظه در حالت تبادل حرارتی و همینطور تماس غیرمستقیم با هوای فشرده شدۀ خروجی یا (گازی که خشک شده) كه دمای آن حدودا 2-4 درجۀ سانتیگراد است، قرار میگیرد و با کاستن دما، رطوبت موجود در آن را کم میکند.
در ادامۀ مسیر، قسمتی از رطوبتی موجود در گازهای مرطوب در این مرحله، میعان میشود و به وسیلهی تلهی رطوبتگیر از گاز مورد خشك كردن جدا میگردد. همچنین در ادامۀ عملیات رطوبت زدائی، گاز وارد قسمت تبخیركننده یا اوپراتور شده و به وسیلۀ مبرد خنك گشته و دمایش به حدود 2 درجۀ سانتیگراد میکاهد. در همین مرحله دوباره قسمتی از رطوبت موجودی در گاز به حالت مایع تبدیل میگردد و گاز خشك با نقطۀ شبنمی حدودا 2 درجۀ سانتیگراد پس از گذشتن از مبدلهای حرارتی كه وظیفۀ Economizer را معمولاً اجرا مینمایند بـه بخش مصرف كننده ارسال مینماید.
سیستمهای تبریدی و مسیرهای گازی مبرد از یک عدد كمپرسور، كندانسر، شیر انبساط، تبخیركننده و مبرد تشكیل یافتهاند. تا زمان پیش از عملیات تخریبی لایۀ اوزون بطور عمومی از R-12 و یاR-22 بعنوان مبرد در سری سیكل تبریدی بکار میرود. اما اکنون اغلب سازندگان چنین دستگاهی ترجیح میدهند كه از R-134a بعنوان مبرد در سیستمهای تبریدی بکار ببرند. بهره برداری راحت، عدم حساسیت به وجود روغن در گازهای مورد خشك كردن مثل هوا و غیره موجب شده كه این سیستمها جهت دستیابی بـه نقطۀ شبنم بیشتر از 2 درجـۀ سـانتیگراد روش متناسبی بنظر بیاید. این روش جهت دستگاه های كمپرسور روانكاری شونده به ویژه از نوع اسکرو خیلی کاربردی باشد.
درایر تبریدی !؟ چرا ؟
درایرهای تبریدی از عمومیترین رطوبت گیرهای هوای فشرده هستند. کارکرد سادهی آنها، طراحی آسان و تعمیر و نگهداری راحتشان، اینها همه واردی هستند که موجب شدهاند این نوع درایرها طرفداران زیادی داشته باشند. در حقیقت چنانچه یک درایر با کیفیتی را خریداری کنید میتوانید با خیال آسوده آنرا به سهولت نصب نمایید و سال های زیاد، به راحتی از آن استفاده کنید.
در ضمن این درایرها برای اغلب تجهیزات و ابزارات عمومی پنوماتیکی متناسب میباشند.
نحوهی کارکرد درایرهای تبریدی
همانگونه که از اسم این درایر پیداست، درایرهای یخچالی بر پایۀ سرد نمودن هوا (امثال یخچال) عمل مینماید هوای مرطوب و گرمی که از کمپرسورها خارج میگردد وارد درایر میگردد و تا دمای حدود 3 درجهی سانتیگراد سرد میگردد.
بخاراتی که در هوای گرم موجود است در این پدیده به آب تبدیل میگردد و این آب موجود توسط یک عدد شیر برقی اتوماتیکی از دستگاه تخلیه میشود. بعد از این مرحله نوبت گرم شدن هوای سرد میشود تا به دمای اتاق برسد. پروسۀ سرد نمودن هوا به شکل کلی مثل کارکرد یخچال میباشد.
Evaporator (جایی که هوای فشرده شده سرد میگردد) در قسمت بالای درایر نصب میشود.
انواع درایرهای تبریدی هوای فشرده
در حالت کلی 2 نوع درایر وجود دارد
درایرهای گردشی یا سیستم های گردشی (Cycling) و غیرگردشی: مزیتهای درایر گردشی در این میباشد که توانایی کاهش یا افزایش مقدار سردکنندگی را برطبق هوای مصرفی دارد. این خصوصیت در هزینههای برق مصرفی خیلی اثر گذار میباشد.
خشک کن های نوع تبریدی غیرچرخشی که از رایجترین انواع درایرها میباشند که از لحاظ قیمت و مخارج نگهداری و کارهای تعمیری جزء کم هزینهترین نوع درایرها به حساب میآید.
نکات قابل توجه هنگام خرید درایر تبریدی
چندین نکتۀ کلیدی در زمان خرید درایر وجود دارند که بایستی به آنها توجه نمایید.
ماکسیم فشار: حداکثر فشارات درایر بایستی بیشتر از ماکسیم فشارات دستگاه های کمپرسور باشند.
ماکسیم جریان: حداکثر میزان جریانات قابل عبور از درایرها بایستی بیشتر از ماکزیمم جریانی گردد که دستگاه کمپرسور شما تولید مینماید. چنانچه میزان حجم درایرها کمتر از میزان حجم هوای تولید شدهی کمپرسورها باشند، موجب افت فشارات تقریبا شدیدی در درایرها میگردد چرا که هوا در گذر از درایر با مشکلاتی روبرو خواهد شد که نهایتا جهت جبران کردن چنین افت فشاری مجبور میشویم فشار کاری دستگاه کمپرسور را بالا ببریم و این موضوع به خودی خود موجب افزایش مصرف برق میشود و نهایتا خشککن ما قادر نخواهد بود رطوبت موجود را بطور کامل حذف نماید.
دمای ورودی: درایرها معمولا همیشه یک حد بالایی دمای ورودی دارند. چنانچه دما از این حد بیشتر شود موجب صدمه رسیدن به قطعات درایر خواهد شد از طرف دیگر رطوبتگیر ظرفیت خودش را جهت رسیدن به نقطهی شبنم متناسب از دست خواهد داد. بعضی از کمپرسورهای اسکرو که دارای After cooler میباشند هوای تولید شده را به میزان دمای 40 درجهی سانتیگراد میرسانند بدون این After cooler دما حدودا 80 درجهی سیلیوس یا بیشتر میشود دمای هوایی که از دستگاه کمپرسور خارج میگردد را بررسی کنید درایرها انواع گوناگونی دارند بعضی از آنها توانایی تحمل دمای بالا را دارند.
میزان ماکزیمم دمای هوای محیط اطراف: دمای هوای محیط اطراف نیز در کارکرد درایر نقش بسزایی دارد در حالی که دمای محیط اطراف زیاد بالا برود امکان خاموش شدن درایر وجود خواهد داشت در روزهای گرم فصل تابستان دمای محیط اتاق کمپرسور را حتما کنترل نمایید.
دیگر محصولات شرکت بادرو
سندبلاست
سندبلاست روی سطوح مختلفی از جمله شیشه، فلز، سنگ، چوب، دندان، بتن و… مورد استفاده قرار میگیرد. سندبلاست روی سطوح مختلف، کاربردهای متفاوتی دارد که در ادامه این کاربردها را مورد نقد و بررسی قرار میدهیم.
پیکور بادی برای تخریب انواع سنگ، بتن و آسفالت کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. از بهترین آنها می توان از چکش های بادی توکو ژاپن و چکشهای بادی تبریز نام برد. بالا بودن کیفیت ابزار، راندمان کاری بالا و فورج بودن از مزیت های این نوع ابزار ها میباشد.
کمپرسور اسکرو
کمپرسور اسکرو روغن پاشش oil inject ساخت کمپانی RotorComp آلمان بوده که با یک الکتروموتور ساخت موتوژن تبریز یا جمکو مونتاژ میشود. رادیاتور کمپرسور از نوع آلومینیومی و تابلو برق هیوندا کره میباشد که بصورت انتقال تسمهای و یا سفارش کوپل مستقیم میباشند.
کمپرسور پیستونی
کمپرسور پیستونی در دو شکل ایستاده و یا خوابیده طراحی میگردد که نوع ایستاده فضای کمتری را اشغال مینماید. در ظرفیت های بزرگتر از ۵۰۰ لیتری همه دستگاهها دارای تابلو برق میباشند. از موارد مهم در انتخاب کمپرسور پیستونی ظرفیت و فشارکاری میباشد که جدول فنی به شرح زیر میباشد.
آنلودر کمپرسور
در دستگاه های کمپرسور اسکرو، کنترل نمودن فشار هوا به وسیلهی رگلاتور یا آنلودر کمپرسور انجام میپذیرد که کار باز و بسته شدن به وسیلهی شیرهای برقی که به آنلودر متصل میباشد، انجام میگیرد که البته در شرایط عادی بسته است و در زمان جریان باز میگردد تا عمل مکش هوا بوسیلهی ایرند انجام گیرد و بعد فشرده سازی انجام میگیرد.
پیکور برقی
بتنکن و پیکور برقی دستگاههایی میباشند که جهت تخریب سنگ، بتن وآسفالت کاربرد دارد و جهت طبقهبندی راحتترنسبت به حجم و توانش، میتوانیم آنها را گروهبندی نماییم و از کوچکترین نوع چنین ابزارهایی که دریل بتنکن میباشد تا رده متوسطش که به اسم چکش های تخریبی معروف میباشند و بزرگترین آنها که پیکور نام دارد دسته بندی مینماییم.
درایر
آسانترین و بهترین راه در جدا کردن آب از هوای فشرده، که هزینهای کم را در بر گیرد، نصب و راه اندازی درایر است. با انجام این کار میتوانید از مواردی همچون رطوبت و زنگ زدگی سیستم لوله کشی و تجهیزات بادی جلوگیری کنید. نکته جالب آن است که ساختار درایر، بسیار به یخچال شباهت دارد و به گونه ای موجب خنک شدن آن میگردد. شما میتوانید درایر تبریدی را نیز از وبسایت بادرو خریداری نمایید.
کمپرسور باد
کمپرسور باد با نامهای متفاوت پمپ هوا، پمپ باد و کمپرسور هوا نیز شناخته میشود. اساس کمپرسور هوا، تولید هوا با فشار بالا است که همه فرآیندها در مخزن کمپرسور صورت میگیرد. استفاده کردن از کمپرسور باد نامناسب، باعث ایجاد مشکلات زیادی برای شما میشود که میتوان به فشار زیاد به موتور، هدر رفتن انرژی و فرسودگی بخشهای مکانیکی موتور اشاره کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.