اگر بخواهیم بطور اختصار به تعریف شاتکریت بپردازیم، اجرای ملات یا بتن، همراه با فشارات هوا با سرعتی زیاد روی سطوحی معین میباشد. از انواع شاتکریت 2 نوع اساسی شاتکریت موجود است، که شامل شاتکریتهای مخلوط تر و شاتکریتهای مخلوط خشک است. درشاتکریت های با مخلوط خشک، مقداری سیمان خشک، شن، ماسه و در زمان استفاده، مقداری آب به میزان کافی جهت کاستن میزان گرد و غبار پیش از اختلاط، وجود دارد. چنین مخلوطی بعد ازین با فشارات توسط لوله به نازل هوای فشرده منتقل میشود. در نازل ها، آب به میزان کافی جهت هیدراسیون سیمان به جریانی که در حال حرکت است اضافه میگردد.
برای مخلوط شاتکریت تر، ماسه، سیمان ،شن و آب به رویهی معمول در نخست مخلوط شده، و بعد از این مرحله مخلوط بدست آمده به قسمت نازلی که بتن شاتکریت مرطوب را با فشارات هوا روی سطوح مدنظر حرکت میدهد، پمپ میشود. 2 نوع شاتکریت که حاصل اختلاط متفاوت مقدار آب ترکیبی و تفاوت در ویژگی های برنامه به دلیل رویههای اختلاط گوناگون و مجزا است. از ایرادات شاتکریت های مخلوط خشک، بوجود آمدن مقدار زیاد گرد و خاک و تلفات ریزشی گوناگون از حدودا 15 تا 50 درصدی است.آب مخلوط شاتکریت های تر بایستی به میزانی باشد که اجازهی پمپاژ توسط لوله انتقالی وجود داشته باشد.
جهت مخلوط های شاتکریت تر، امکان دارد مسائلی مثل ترک خوردگی که ناشی از آب فراوان و یا انقباضات ناشی از خشک شدگی را مشاهده کنید. از حدود سال های 1960 پیشرفت در توسعهی افزودنی های بتنی کاهندهی شدید آب، تسهیل کنندههای پمپاژی، و ابزارات و تجهیزات پمپاژی بتن تا حد بسیاری، مشکلات و مسائل را میکاهد و امروزه در اکثر عملیات تعمیری سازهها از مخلوط های شاتکریت تر بهره میگیرند.
موادی با ترکیباتی گوناگون جهت شاتکریت موجود است که به راحتی میتواند جا داده شود و بدون مشکل برای انواع برنامههای گوناگون اجرایی تعمیراتی بکار رود. در خیلی از پروژههای اجرایی تعمیرات به کارگیری شاتکریت قالب بندی لزوم ندارد. شاتکریت ها جهت تعمیرات کانال ها، دیوارها و کف سریزها، سطح سدها، دیوارهی تونلها، تونل و پلهای بزرگ راه ها، دیوارهی صخرههای طبیعی و همچنین دامنههای خاکی که رو به فرسایش است، و بالا رفتن ضخامت و تقویت سازههای بتنی که وجود دارد، بکار میرود. تعمیرات توسط شاتکریت دستی اغلب میتواند مقرون به صرفه از لحاظ زمان و هزینهها باشد اگر تجهیزات و روشی که بکار میرود صحیح باشد.
خرید دستگاه شاتکریت
علاوه بر فواید قابل توجه روش های شاتکریت و احتمال به پایین رساندن کار با کیفیتی بالا، متاسفانه در زمان های گذشته یک تعداد کارهای ضعیف و گاها غیر قابل قبول انجام میگیرد که موجب شده خیلی از سازندهها و طراحان حرفهای در مورد بکارگیری آنها مردد شوند. همانگونه که تمامی روش های ساختی، عدم بکارگیری راه های متناسب موجب نامرغوب گشتن کار میگردد، دربارهی شاتکریت ها این موضوع شدیدتر میباشد و احتیاج به حذف شدن و جایگزینی کامل میگردد.
نواقصات در روش شاتکریت به 4 دسته تقسیم میگردد: شکست در اتصالات به قسمت بستر دریافت کنندهاش، حالت لایه لایه شدگی در درزها و سطوح مختلف در پروژههای اجرایی لایه به لایه، پرشدن ناقص پشت آرماتورها با مواد، جایگزینی دوبارهی موادی که ریخته شده ویا مواد نامرغوب.
هر یک از موارد ناقصی که ذکر شد در پروژههای تعمیراتی و بازسازی رخ میدهد. شاید عمدهترین تفاوت شاتکریت ها در قیاس با دیگر روش های ترمیمی استاندارد این است که چنانچه امکان بکارگیری پرسنل و نیروهای مجرب و متخصص نباشد بایستی روش دیگری را در نظر گرفت. میزان کیفیت شاتکریت بطور کامل ارتباط دارد با مهارت و تجربهی شخصی که با نازل کار می کند. از ویژگی های بازسازی و احیا بکارگیری فردی دارای گواهی نامهی رسمی جهت تعمیرات به روش های شاتکریت جهت کار با نازل های شاتکریت هستند. کسب مهارت و تجربهی مورد احتیاج بایستی بوسیلهی اخذ گواهینامهی اشتغال بکار ترمیم پیش از ورود و بکارگیری نازل های کار انجام شود.
- آماده سازی: بتن های ترمیمی با شاتکریت ها بایستی با روشی مشابه آماده سازی ترمیم با بتنی مندرج، آماده سازی گردد. با این وجود اغلب تجربه نشان میدهد که آماده سازی سطوح جهت ترمیم توسط شاتکریت تر معمولا حساستر از عمل ترمیم با بتن است. در عمل تعمیرات با شاتکریت ها ضروری میباشد که سطوح مد نظر جهت شاتکریت با چسبندگی، تمیز و بدون بتن ضعیف باشد.
- مواد: میزان سیمان مصرف شده در شاتکریت بایستی مشابه همان الزامات سیمانی مصرف شده در بتن های ترمیمی باشد. چنانچه بتن در معرض سولفات قرار گیرد بایستی از سیمان تیپ 5 استفاده گردد. البته اغلب سیمان تیپ 1 و 2 با میزان قلیایی کم کافی میباشد. آب، شن و ماسهی مصرفی در بتن های شاتکریت بایستی طبق الزامات مورد احتیاج جهت بتن ترمیمی باشد بجز ماکسیمم اندازهی سنگدانهها که نبایستی بیشتر از3/8 اینچ باشد.
نوع مواد افزودنی بتنی بایستی طبق الزاماتC494 – ASTM طبق افزودنی های شیمیایی بتنی باشد. اغلب استفادهی از افزودنی هوازا جهت شاتکریت خشک امکانپذیر نیست. استفاده نکردن از هوازا امکان دارد باعث مقاومت پایین مخلوط شاتکریت خشک در قبال فرآیند انجماد و ذوب گردد. مخلوط شاتکریت تر بایستی به تناسب حاوی 6 تا 8 درصد حباب های هوا باشد.
گاها استفادهی از افزودنی های زودگیر در بتن های شاتکریت جهت ایجاد مقاومت میتواند موثر باشد. برای زمان های طولانی از زودگیرهای کلرید کلسیم استفاده میشده است ولی امروزه زودگیرهایی که فاقد کلر میباشد در بازار وجود دارد اما هنوز به اشتباه کلرید کلسیم بکار میرود. استفادهی از زودگیر کلرید کلسیم مخصوصا در شاتکریت هایی با آرماتور تقویتی یا الیافی فولادی پیشنهاد نمیگردد.
از اوایل سالهای 1970 الیافی فولادی در شاتکریت ها بکار میرود، که ویژگی های این الیاف فولادی تقویت کنندهای در قسمت پیوست وجود دارد. باید اذعان کنیم که استفادهی از الیاف فولادی در شاتکریت های تر آسان نیست و احتیاج به بهرهگیری از یک نازلکار با تجربهی مکفی است.
- روش اجرا: بحث در مورد جزییات تکنولوژی ها و تکنیک های روش های شاتکریت بیشتر از حد تعیینی این مقاله است. در همین راستا موسسهی بتن آمریکا یک دستورالعملی جهت ویژگی های مواد، نسبت میزان اختلاطی و کابردی شاتکریت انتشار داده است. که این دستورالعمل پیش از اقدام به عملیات شاتکریت بایستی مورد مطالعه قرار گیرد.
- عمل آوری: چنانچه دستیابی به مقاومتی قابل قبول و عمر طولانی شاتکریت مد نظر باشد، بایستی عمل آوری به نحوی متناسب صورت پذیرد. مطابق ویژگی های مندرج در قسمت پیوست این کتاب، بکارگیری آب و مواد کیورینگ جهت عمل آوری جایزتر است. مهم این است که عملآوری با آب یا مواد کیورینگ پیش از تبخیر و از دست رفتن آب شاتکریت شروع گردد مخصوصا هنگامی که دمای محیط افزایش یابد، رطوبت کم شود و یا باد شدید بوزد. افزایش مقاومت چسبندگی با عملآوری حداکثر به مدت یک ماه بدست میآید.
نکات اجرایی شاتکریت بتن
عملیات شاتکریت به معنی اجرای یک پاشش بتنی و یا ملات بطور مستقیم روی سطوح می باشد. همین شاتکریت که متشکل از آب، ماسه، مواد سیمانی، شن، الیاف فلزی (در صورت نیاز) و افزودنی ها میباشد که به یکی از 2 روش فرآیندی تر و یا خشک اجرا میشود.
در سیستم های شاتکریت خشک، نخست مواد خام با یکدیگر به شکل کاملی مخلوط میشود، بعد از آن مواد به داخل یک گان مکانیکی وارد میگردد، بعد از آن مواد همراه با فشارات هوا از یک عدد لولهی خرطومی به نازل مخصوصی انتقال یافته و در آن قسمت با آب و افزودنی های مورد نیاز مخلوط می گردند و پس از آن مخلوط با سرعتی زیاد از قسمت نازل روی سطوح دریافت کنندهی شاتکریت پاشیده میگردد.
در سیستم های شاتکریت تر، تمامی اجزای مخلوط بجزء افزودنی های زودگیر (اگر استفاده شده باشد) با هم ترکیب میشود و مخلوط به داخل تجهیزات پاششی تغذیه میشود، مخلوط با بهرهگیری از جریانات مثبت و یا هواهای فشرده به بخش نازل انتقال یافته، بعد از آن مخلوط از دهانهی نازل همراه با فشارات بالا روی سطوح دریافت کنندهی شاتکریت پاشش میشود.
تجهیزات بکار رفتهی پیمانکار جهت اختلاط و همچنین اجرای عملیات شاتکریت بایستی توانایی حمل کردن با دست و شاتکریت سنگدانههای درشت با حداکثری سایز تعیین شده را داشته باشد. کلیهی تجهیزات بکار رفته از جمله میکسرها، لولههای خرطومی، فشارسنج های هوا، نازل ها و آب و نیز واشرها، بایستی بطور کاملا تمیزی نگهداری شود و مورد تایید ناظر پیمانکار گردد.
دیگر محصولات شرکت بادرو
سندبلاست
سندبلاست روی سطوح مختلفی از جمله شیشه، فلز، سنگ، چوب، دندان، بتن و… مورد استفاده قرار میگیرد. سندبلاست روی سطوح مختلف، کاربردهای متفاوتی دارد که در ادامه این کاربردها را مورد نقد و بررسی قرار میدهیم.
پیکور بادی
پیکور بادی برای تخریب انواع سنگ، بتن و آسفالت کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. از بهترین آنها می توان از چکش های بادی توکو ژاپن و چکشهای بادی تبریز نام برد. بالا بودن کیفیت ابزار، راندمان کاری بالا و فورج بودن از مزیت های این نوع ابزار ها میباشد.
کمپرسور اسکرو
کمپرسور اسکرو روغن پاشش oil inject ساخت کمپانی RotorComp آلمان بوده که با یک الکتروموتور ساخت موتوژن تبریز یا جمکو مونتاژ میشود. رادیاتور کمپرسور از نوع آلومینیومی و تابلو برق هیوندا کره میباشد که بصورت انتقال تسمهای و یا سفارش کوپل مستقیم میباشند.
کمپرسور پیستونی در دو شکل ایستاده و یا خوابیده طراحی میگردد که نوع ایستاده فضای کمتری را اشغال مینماید. در ظرفیت های بزرگتر از ۵۰۰ لیتری همه دستگاهها دارای تابلو برق میباشند. از موارد مهم در انتخاب کمپرسور پیستونی ظرفیت و فشارکاری میباشد که جدول فنی به شرح زیر میباشد.
آنلودر کمپرسور
در دستگاه های کمپرسور اسکرو، کنترل نمودن فشار هوا به وسیلهی رگلاتور یا آنلودر کمپرسور انجام میپذیرد که کار باز و بسته شدن به وسیلهی شیرهای برقی که به آنلودر متصل میباشد، انجام میگیرد که البته در شرایط عادی بسته است و در زمان جریان باز میگردد تا عمل مکش هوا بوسیلهی ایرند انجام گیرد و بعد فشرده سازی انجام میگیرد.
پیکور برقی
بتنکن و پیکور برقی دستگاههایی میباشند که جهت تخریب سنگ، بتن وآسفالت کاربرد دارد و جهت طبقهبندی راحتترنسبت به حجم و توانش، میتوانیم آنها را گروهبندی نماییم و از کوچکترین نوع چنین ابزارهایی که دریل بتنکن میباشد تا رده متوسطش که به اسم چکش های تخریبی معروف میباشند و بزرگترین آنها که پیکور نام دارد دسته بندی مینماییم.
درایر
آسانترین و بهترین راه در جدا کردن آب از هوای فشرده، که هزینهای کم را در بر گیرد، نصب و راه اندازی درایر است. با انجام این کار میتوانید از مواردی همچون رطوبت و زنگ زدگی سیستم لوله کشی و تجهیزات بادی جلوگیری کنید. نکته جالب آن است که ساختار درایر، بسیار به یخچال شباهت دارد و به گونه ای موجب خنک شدن آن میگردد. شما میتوانید درایر تبریدی را نیز از وبسایت بادرو خریداری نمایید.
کمپرسور باد با نامهای متفاوت پمپ هوا، پمپ باد و کمپرسور هوا نیز شناخته میشود. اساس کمپرسور هوا، تولید هوا با فشار بالا است که همه فرآیندها در مخزن کمپرسور صورت میگیرد. استفاده کردن از کمپرسور باد نامناسب، باعث ایجاد مشکلات زیادی برای شما میشود که میتوان به فشار زیاد به موتور، هدر رفتن انرژی و فرسودگی بخشهای مکانیکی موتور اشاره کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.