در دنیای علم و ارتباطات همزمان با پیشرفت علوم و تکنولوژی، در دهه های اخیر، شاهد پیشرفت های بسیار و تحولات بزرگی در صنعت ساختمان بوده ایم.
ماشین آلات و ابزار های جدید، دست اندرکاران این صنعت را قادر به استفاده از دستگاههایی کرده است که با سرعت زیادتر، دقت بالاتر، کیفیت مناسب تر و راحتی بیشتر، عملیات مختلف ساختمان سازی را متحول نموده اند.
از تاثیرات تکنولوژی بر مقوله ساختمان، میتوان به دستگاه شاتکریت اشاره کرد، که نوعی دستگاه اسپری کننده مانند ملات پاش یا سیمان پاش است که معمولا برای پخش سیمان و بتن مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر استفاده از دستگاه های اسپری سیمان یا شاتکریت بسیار رایج است، زیرا آنها دارای کارایی بالا و امکان صرفه جویی در مواد هستند. دستگاه شاتکریت دارای قابلیت اسپری با راندمان بالا است و میتواند پوشش بسیار خوبی برای تمام گوشه ها، مقاطع، سطوح محدب و شکاف های سطح کار ایجاد کند. در عین حال، می تواند مواد را با حداکثر توان و با حداقل ضایعات استفاده نماید.
شاتکریت چیست؟
شاتکریت یا بتن پاش نام دستگاهی است که با فشار بالای هوا، ملات یا بتن را که در داخل مخزن هست، بر روی سطح مشخص با فشار معین پاشش میکند.
به دلیل بالابودن فشار و سرعت، این ملات به صورت دینامیکی فشرده میشود و لایهای بالابر، خودنگهدار و متراکم بر روی سطح ایجاد میشود.
از دستگاه شاتکرایت در دیواره ایستگاههای حمل و نقل، معادن و دیواره های تونل استفاده میشود.
انواع شاتکریت
دو نوع اصلی شاتکرایت وجود دارد
- شاتکریت خشک پاش
- شاتکریت تر پاش
شاتکریت خشک پاش
در شاتکریت خشک پاش، سیمان، ماسه، شن و در صورت نیاز مقداری آب کافی برای کاهش گرد و غبار قبل از اختلاط وجود دارد.
پس از مخلوط شدن مواد مورد نیاز، مخلوط با فشار زیاد از طریق لوله به نازل هوای فشرده انتقال می یابد.
در نازل، آب کافی برای هیدراسیون سیمان، به جریان در حال حرکت اضافه می شود.
برای مخلوط شاتکریت تر، سیمان، ماسه، شن و آب به روش معمول در ابتدا مخلوط شده و سپس مخلوط بدست آمده به لوله خروجی که بتن شاتکریت مرطوب را با فشار هوا بر روی سطح مورد نطر پاشش میکند، پمپ می گردد.
دستگاه های خشک پاش خود نیز، مدل های متعددی را شامل میشوند.
اما نحوه کارکرد همه آنها به صورت فوق میباشد. و تنها در دانه بندی مصالح مصرفی و حجم خروجی با هم تفاوت دارند.
معایب
از معایب استفاده از شاتکریت دستی خشک پاش میتوان به تولید بالای گرد و غبار اشاره کرد. همچنین در این روش از مواد پاشش شده به سطح مورد نظر حدود 15 تا 50 درصد ریزش کرده و کنده میشوند.
شاتکریت تر پاش
دستگاه های شاتکریت تر پاش، مواد مصرفی (سیمان، ماسه) را در قسمتی از دستگاه به نام میکسر با هم کاملا مخلوط میکند و سپس آنها را به مخزن انتقال میدهد. بعد از آن دستگاه توسط سیستم (ماردونی، پیستونی) مواد را به داخل شیلنگ خروجی پمپاژ مینماید. بعد از آن در هنگامی که ملات به سر نازل رسید، با فشار هوا، به سطح مورد نظر توسط نازل کار پاشیده میشود.
دستگاه های شاتکریت تر ، دارای ظرفیت های متعددی هستند و به دو نوع اصلی دستگاه ترپاش پیستونی، دستگاه ترپاش ماردونی تقسیم میشود.
آب مخلوط شاتکریت تر باید به اندازه ای باشد که اجازه پمپاژ به وسیله لوله انتقال وجود داشته باشد. برای مخلوط شاتکریت تر، ممکن است مشکلاتی مانند ترک خوردگی ناشی از آب زیاد و یا انقباض ناشی از خشک شدگی رخ بدهد.
از حدود سال 1960، با پیشرفت در صنعت ساختمان سازی در مخلوط های بتن مقدار کمتری آب استفاده میشود. همچنین تسهیل کننده های پمپاژ و تجهیزات پمپاژ بتن تا حدود زیادی مشکلات را کاهش داده و در حال حاضر در بیشتر تعمیرات سازه ها از مخلوط شاتکریت تر استفاده می شود.
شما می توانید در دستگاه شاتکریت از ترکیب انواع مختلفی از مواد استفاده کنید و از آن برای تعمیر یا ترمیم سطوح مختلف استفاده کنید. در بسیاری از برنامه های اجرایی تعمیر و ترمیم با استفاده از شاتکریت، قالب بندی ضرورتی ندارد. شاتکریت برای تعمیر کانال ها، دیوار و کف سریزها، سطح سدها، دیواره تونها، تونل و پلهای بزرگ راهها، دیواره صخره های طبیعی و دامنه های خاکی در حال آسیب و فرسایش، و افزایش ضخامت و تقویت سازه های بتنی موجود، مورد استفاده قرار می گیرد.
به شرط وجود مواد، تجهیزات و روش به کارگیری مناسب، تعمیرات با شاتکریت میتواند سریع و اقتصادی باشد. این سهولت ظاهری نباید این باور را ایجاد کند که شاتکریت روشی ساده برای تعمیر است و می تواند به صورت اتفاقی و غلط و بدون مشکل ایجاد شود.
مزایای ماده افزودنی به بتن شاتکریت
- باعث کاهش ریزش مصالح می شود.
- باعث سهولت اجرای سقف های قوسی شکل و انحنا دار می شود.
- باعث افزایش چسبندگی بتن می شود.
- افزودنی شاتکریت باعث آب بندی سطوح و مسدود کردن سریع درزها می شود.
- کاهش ضخامت لاینینگ نهایی و عدم نیاز به قالب بندی در تونل ها برای طرح هایی که تصمیم به استفاده از یک بتن پاششی به کمک ماده افزودنی بتن شاتکریت (بتن پاششی) بدون نیاز به لاینینگ ثانویه گرفته می شود.
انتخاب نوع شاتکریت
عوامل متعددی بر انتخاب نوع شاتکریت مؤثر است اما هر کدام از آن ها برتری ها و مزیت های خود را دارد و بسته به شرایط دو عملیات قابل تغییر به هم هستند.
از عوامل مؤثر در انتخاب نوع عملیات شاتکریت می توان به موارد زیر اشاره کرد
- عوامل اقتصادی
- دسترسی به مواد و وسایل
- محل عملیات
- مهارت و قابلیت اپراتور
- امروزه برای انتخاب روش به میزان برگشت مواد، مقدار دور ریز و خواص آن نظیر مقاومت پایداری در مقابل هوازدگی توجه بسیار می شود.
قیمت دستگاه شاتکرایت
توصیه می شود که قبل از خرید مورد نظرتان، حتما در مورد برخی از مهمترین و اصلی ترین ویژگی های این محصول اطلاعات مورد نظر خود را به دست آورید تا از این طریق بهترین این محصولات را تهیه کرده باشید. همکاران ما نیز در قسمت فروش، به شکل 24 ساعته آماده پاسخگویی به سوالات ارائه شده از سوی شما هستند و می توانید در صورت نیاز، تماس لازم را برقرار کرده و سوال های خود را مطرح کنید.
جهت خرید شاتکریت دستی و سفارش محصول میتوانید درخواست خود رو از طریق واتساپ به شماره 09214168650 ارسال نمایید، مواردی که برای سفارش مهم میباشند مشخص کردن نوع و محل استفاده، میزان قدرت بر اساس فورس و یا کیلووات دستگاه میباشد.
آشنایی با دستگاه شاتکریت
شاتکریت امروزه به یک ماده حیاتی تبدیل شده زیرا ملاتی است همه کاره که با استحکام و دوام بالا قابلیت اتصال خوبی دارد حتی در مناطقی که دسترسی دشواری دارند، میتوان آن را به راحتی روی سطح پاشید. برای حفاظت از شیب و سطح، پارگی و بازسازی سازههای موجود مورد استفاده قرار میگیرد. اما مهمترین مورد در استفاده از این ماده طلایی دستگاهی است که کارکرد را برای ما راحتتر میکند که به آن دستگاه شاتکریت میگویند. قبل از این که به توضیح و دادن اطلاعات در مورد دستگاه شاتکریت بپردازیم، ابتدا برای فهم بهتر موضوع به سراغ شاتکریت و موضوعات مربوط به آن میرویم. در ادامه با ما همراه باشید.
شاتکریت چیست؟
در این بخش به سوال “شاتکریت چیست” پاسخی جامع خواهیم داد. بتن شاتکریت، گانیت یا بتن پاشیده شده ملات یا بتنی هستند که از طریق شلنگ منتقل شده و به عنوان یک تکنیک ساخت و ساز با سرعت بالا به صورت پنوماتیک روی سطحی پرتاب میشوند. این ماده اولین بار در سال 1907 توسط کارل آکلی اختراع شد. شاتکریت به دلیل نیرویی که همراه با آن از نازل خارج شده و به طور همزمان در محل قرار میگیرد، متراکم یا تجمیع میشود. میتوان آن را بر روی هر نوع شکل یا سطحی از جمله مناطق عمودی یا بالای سر اسپری کرد. معمولاً با میلههای فولادی یا الیاف تقویت میشود.
تاریخچه جالب شاتکریت
شاتکریت که در آن زمان به نام گانیت نیز شناخته میشد، در سال 1907 توسط تاکسیدرمیست آمریکایی، کارل آکلی برای تعمیر نمای موزه فیلد کلمبیا در شیکاگو (کاخ قدیمی هنرهای زیبا از نمایشگاه کلمبیا) که در حال فروپاشی بود، اختراع شد. او از روش دمیدن مواد خشک از شلنگ با هوای فشرده و تزریق آب در نازل به هنگام رها شدن استفاده کرد. در سال 1911 آکلی برای اختراعات خود که شامل “تفنگ سیمانی” و “گانیت یا شاتکریت” مادهای که قابل تولید بود، حق اختراع دریافت کرد. هیچ مدرکی وجود ندارد که آکلی در کارهای تاکسیدرمی خود از بتن قابل پاشیدن استفاده کردهباشد اما گاهی اوقات چنین پیشنهادهایی دادهمیشد. شاتکریت و سایر اختراعات آکلی در شماره ویژه مجله تاریخ طبیعی آوردهشدهاند.
فرآیند مخلوط خشک تا زمانی که فرآیند مخلوط مرطوب در دهه 1950 ابداع شود، مورد استفاده عموم بود. در دهه 1960 یک روش جایگزین برای شلیک کردن مواد خشک با یک تفنگ دوار با استفاده از یک قیف به وجود آمد. نازل در کارهای کوچک مانند یک استخر ساده با دست قابل کنترل است. در کارهای بزرگتر به بازوهای مکانیکی متصل شده و با کنترل از راه دور دستی کار میکند. همین مورد باعث الزام استفاده از دستگاه شاتکریت برای راحتی کار میشود.
جالب است بدانید علت این که نام دیگر شاتکریت، گانیت است این میباشد که آکلی ابتدا این اصطلاح را برای چیزی که اختراع کردهبود قرار داد، همچنین در سال 1909 در کارولینای شمالی به ثبت رسید. ریشه این اسم به مخلوط بتن با فشار پنوماتیک که از یک تفنگ اعمال میشود برمیگردد یعنی gun-ite. این عبارت به علامت تجاری ثبت شده Allentown Equipment یعنی قدیمیترین سازنده تجهیزات گانیت تبدیل شد. بنابراین سایر تولیدکنندگان مجبور شدند از اصطلاحات دیگری برای توصیف فرآیند استفاده کنند؛ مانند شاتکریت، بتن پنوماتیک، کانکریت و… .
اصطلاح شاتکریت
شاتکریت یک اصطلاح فراگیر برای پاشش بتن یا ملات با فرآیند خشک یا مرطوب است. با این حال، گاهی اوقات ممکن است از شاتکریت به اشتباه برای تشخیص مخلوط مرطوب از روش مخلوط خشک استفاده کنند. اصطلاح شاتکریت اولین بار توسط انجمن مهندسین راه آهن آمریکا (AREA) در اوایل دهه 1930 تعریف شد. در سال 1951، شاتکریت به نام رسمی فرآیند بتن پاشیده شده تبدیل شد.
انواع شاتکریت کداماند؟
شاتکریت معمولاً یک اصطلاح همه جانبه برای هر دو نسخه مخلوط مرطوب و مخلوط خشک آن است که توسط آکلی اختراع شده، با این حال اگر بخواهیم دقیقتر و حرفهایتر به موضوع بپردازیم، میتوان گفت که در ساخت استخر، شاتکریت به مخلوط مرطوب و گانیت به مخلوط خشک اشاره دارد. در این زمینه این اصطلاحات قابل تعویض نیستند.
مخلوط خشک
روش مخلوط خشک شامل قرار دادن مخلوط موادی مانند شن، ماسه خشک و سیمان با استفاده از هوای فشرده در یک قیف و سپس انتقال آنها به صورت پنوماتیک از طریق یک شلنگ به نازل است تا مخلوط بلافاصله قبل از تخلیه روی سطح دریافت کننده هیدراته شود. نازلمن اضافه کردن آب در نازل را کنترل میکند. آب و مخلوط خشک کاملاً میکس نمیشوند اما با برخورد مخلوط به سطح دریافت کننده کامل خواهند شد. این کار در مورد مقاطع ضخیم یا به شدت تقویت شده به یک نازل ماهر نیاز دارد.
مخلوط مرطوب
شاتکریت مخلوط مرطوب شامل پمپاژ یک بتن از قبل آماده شده به نازل است که به این مورد بتن آماده نیز میگویند. هوای فشرده به نازل وارد شده تا مخلوط را روی سطح دریافت کننده قرار دهد. فرآیند مرطوب معمولاً در مقایسه با فرآیند مخلوط خشک، ضایعات (زمانی که مواد روی زمین میافتند)، گرد و غبار کمتری تولید میکند.
کاربردهای فوقالعاده دستگاه شاتکریت
شاتکریت معمولاً برای پوشش دیوارهای تونل، در معادن، مترو و تونلهای اتومبیل استفاده میشود. شاتکریت در نروژ به گونهای ساخته شده که در برابر آتش بسیار مقاوم باشد به همین دلیل در تونل Marmaray واقع در استانبول از آن استفاده شدهاست. شاتکریت برای تقویت حفاریهای موقت و دائمی استفاده میشود. ممکن است در هماهنگی با عقب افتادگی و همچنین تثبیت حفاری برای سازه پارکینگ زیرزمینی یا ساختمان مرتفع در طول ساخت و ساز نیز مورد استفاده قرار گیرد. این مورد باعث فراهم شدن یک محفظه بزرگ ضد آب شده که در آن یک سازه میتواند ساختهشود. پس از تکمیل سازه، ناحیه بین فونداسیون آن و شاتکریت پر شده و متراکم خواهد شد.
مزایا موثر شاتکریت را بدانید!
در این بخش به مزایای شاتکریت و انواع آن به صورت جزئی اشاره میکنیم.
شاتکریت: مزایا آن شامل موارد زیر میباشند.
- دارای ویژگیهای مقاومت فشاری بالا
- دوام خوب
- آب بند بودن
- مقاومت در برابر یخ زدگی
مخلوط خشک: مزایا این ماده عبارتند از:
- تنظیم محتوای آب به صورت فوری توسط نازلمن
- امکان قرارگیری موثر در کاربردهای سربار و عمودی بدون استفاده از شتاب دهنده
- قابل استفاده در مواردی که نیاز به توقف مکرر دارند.
- در کاربردهای تعمیر مفید است. (زیرا مواد خشک به راحتی از شلنگ تخلیه میشوند.)
مخلوط مرطوب: برای ذکر مزایا آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تمامی مواد تشکیل دهنده با آب و مواد افزودنی مورد نیاز به راحتی مخلوط میشوند.
- قابلیت قرار دادن حجمهای بیشتر در زمان کمتر (این مورد در مخلوط خشک قابل اعمال نیست.)
دستگاه شاتکریت چیست؟
تجهیزات شاتکریت، امکان پخش مخلوط بتن را در فشار بالا فراهم میکند. دستگاه شات کریت شامل یک میکسر، یک پمپ افزودنی، کمپرسور، بازوی سم پاش و سیستم کنترل میباشد. موارد آورده شده معمولاً روی یک شاسی موتوری قرار خواهند گرفت. این تجهیزات در نصب بدون ترانشه نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
دستگاههای شاتکریت به چند نوع دستگاه شاتکریت کوچک یا دستی، دستگاه شاتکریت t13m، دستگاه شاتکریت سیمان، دستگاه شاتکریت خشک پاش و دستگاه شاتکریت گچ تقسیم میشوند. اگر قصد اطلاع از قیمت دستگاه شاتکریت و شرایط خرید دستگاه شاتکریت را دارید برای مثال قیمت دستگاه شاتکریت دستی میتوانید به سایت بادرو مراجعه کنید. همچنین در این سایت میتوانید تجهیزات و لوازمی مانند قیمت مخزن هوا، قیمت چکش برقی و قیمت درایر را چک کرده و خریدهایی شامل خرید سندبلاست، خرید کمپرسور اسکرو و خرید درایر تبریدی را با خیالی آسوده انجام دهید.
عملکرد دستگاه شاتکریت به چه صورت است؟
برای آشنایی بیشتر با نحوه کار دستگاه شاتکریت باید بگوییم که برای کامل کردن فرآیند، مورد استفاده قرار میگیرد و آن را بسیار سریع و آسان میکند. روشهای دستی و مکانیکی برای فرآیند پاشیدن مخلوط مرطوب استفاده میشوند اما بتن پاششی مرطوب به طور سنتی توسط ماشین اعمال میشود. خروجیهای پاشش زیاد بوده و مقاطع بزرگ نیاز به مکانیزه شدن کار دارند. سیستمهای پاشش بتن با پمپهای دوبلکس عمدتاً برای کار با مخلوطهای مرطوب مورد استفاده قرار میگیرند.
بر خلاف پمپهای بتن معمولی، سیستم بتن با پمپهای دوبلکس باید نیاز اضافی ارائه جریان بتن را که باید تا حد امکان ثابت و در نتیجه پیوسته باشد را برآورده کنند تا بتوانند کاربرد اسپری همگن را تضمین نمایند. میتوان گفت که بسته به ظرافت پرکننده، مخلوطهای شاتکریت متمایز میشوند. برای مثال شاتکریت تا 10 میلیمتر و بتن سرنگی یا بتن پاشیده شده تا 25 میلی متر.
کلام آخر
ثابت شدهاست که شاتکریت بهترین روش برای ساخت سطوح منحنی است. اکنون با ظهور فناوری شاتکریت، ساختن پوششها و گنبد بسیار آسانتر شدهاند. همچنین شاتکریت روشی است که به طور گسترده پذیرفته شده و برای قرار دادن موادی که ماهیت سیمانی و کاربردهای مختلفی دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. این موارد الزام استفاده از دستگاه شاتکریت را به طور واضحی نشان میدهند. حال با خواندن این مقاله از اهمیت دستگاه شاتکریت باخبرید. اگر قصد خرید دستگاه شاتکریت را دارید، حتماً بدون لحظهای درنگ این کار را انجام دهید. میتوانید دستگاه شاتکریت اصفهان یا دستگاه شاتکریت تهران را برای خرید مدنظر خود قرار دهید. امیدواریم در استفاده از این دستگاه راحتی کار را حس کنید.
سلام ببخشید میخواستم ببینم دستگاه 240 که شما دارید برای ارتفاع ساختمان 5طبقه آیا میتونه کارایی داشته باشه؟!
و یک سوال دیگه اینکه این دستگاهتون با چه کمپرسوری کار میکند؟
دستی پیستونی
۲۴۰
یا ۲۶۰
دیزل